Jak wygląda „cyrkularny weekend”, kiedy chcemy zaświętować? Na gotowaniu potrawy „na winie” 😊 Jeśli to sobota jest dniem, w którym zwykle wybierasz się na większe zakupy, piątkową kolację przyszykuj „na winie”, ale wcale nie mamy na myśli tego skądinąd wytrawnego trunku.

Otwórz lodówkę i ugotuj posiłek ze wszystkiego, co nawinie Ci się wtedy pod rękę. Tarta z warzywnych resztek, zapiekanka makaronowa lub kotleciki, zawierające składniki z obiadu z poprzedniego dnia – pomysłów jest całe mnóstwo! Puść wodze fantazji albo skorzystaj z pomocy wyszukiwarki internetowej #kuchnia #zerowaste. Dania dnia drugiego – to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Przy okazji opróżniania lodówki przeprowadź remanent domowych zapasów. Wyszły wszystkie słoiki z koncentratem pomidorowym, musztardy pozostała łyżeczka, a ulubionego soku zaledwie łyczek? Wpisz na listę jutrzejszych zakupów! 

Dobrą praktyką jest też umieszczenie na lodówce karteczek samoprzylepnych z ołówkiem i notowanie wszystkich produktów, które wymagają uzupełnienia przy najbliższej wizycie w sklepie. Dzięki temu nie zaskoczy Cię brak podstaw, jak kawa, herbata czy olej, ale też unikniesz kupowania kolejnej butelki mleka, podczas gdy w domu są już trzy. To jak? Udało nam się namówić Was na cyrkularny obiad lub kolację? Zachęcamy do przesyłania swoich przepisów na dania cyrkularne na naszym profilu Facebook →